Свято Маковея або Медовий Спас

Свято Маковія одне з найпоетичніших і найшанованіших в Україні. Цього дня у церквах святили воду, квіти й мак. На Маковія кожний мав букет квітів, в якому обов’язково були присутні великі достиглі голівки маку. Саме ім’я святих мучеників Маккавеїв дало назву свята, яке в народі називають Маковея або Маковія.
Цього дня в Балаклеївському сільському клубі зібралися на своє засідання члени любительського об’єднання «Срібне намисто» та запросили гостей – сільського голову Ковальську О. М., начальника територіального центру обслуговування (надання соціальних послуг) Кравченко Г. О., бібліотекаря Балаклеївської сільської бібліотеки Бондаренко І. М. та жителів села.
Відкрила свято бібліотекар Бондаренко І. М., яка розповіла про традиції та звичаї українців під час святкування Маковія, про свячене зілля в цей день та його застосування в народі, про мак і його властивості та страви з нього. В огляді літератури «Від свята до свята» бібліотекар познайомила з книгами про традиції та звичаї українців.
Колектив «Журавка» всіх присутніх привітав концертною програмою.
Сільський голова Ковальська О. М. та начальник територіального центру обслуговування (надання соціальних послуг) Кравченко Г. О. привітали всіх з святом Маковія та побажали нових цікавих зустрічей.
Від членів любительського об’єднання гості отримали букети освячених квітів, а потім всі присутні смакували традиційною стравою цього дня – шуликами з маком.

 Букет до МаковіяФото з заходу Медовий спас

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.